
E-88-3 Nonincumbent judicial candidates’
compliance with rules of judicial conduct

Question

May a nonincumbent candidate for judicial office retain his or her member-
ship and office(s) in a political party during the campaign?

Opinion

No.  SCR 20:8.2(b) requires lawyers who are candidates for judicial office
to ‘‘comply with the applicable provisions of the code of judicial conduct.’’  One
provision of the Wisconsin Judicial Code, SCR 60.14, prohibits judges from
belonging to or participating in a political party.  The prohibitions contained in
SCR 60.14 have been held ‘‘applicable’’ to nonincumbent judicial candidates
prior to the adoption of SCR 20:8.2(b).  See, e.g., Committee on Professional
Ethics Formal Op. E-73-4 and ABA Committee on Professional Ethics Formal
Op. 312 (8/9/64).

The continued applicability of these prohibitions to nonincumbent candi-
dates also is supported by part of the comment to SCR 20:8.2:  ‘‘When a lawyer
seeks judicial office, the lawyer should be bound by applicable limitations on
political activity.’’  However, this committee would reemphasize that its opin-
ions are advisory only and nonbinding on anyone and would respectfully urge
the Wisconsin Supreme Court to clarify the relationship between SCR 20:8.2(b)
and chapter 60 of the Wisconsin Supreme Court Rules to facilitate compliance
with and recognition of ‘‘applicable’’ rules of conduct for nonincumbent judicial
candidates.
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